Coq au Vin

Fullsizeoutput 366b

Mange av de beste gryterettene jeg vet stammer fra Frankrike, for eksempel Pot au Feu og Boeuf Bourguignon. Jeg elske fiskesuppen Bouillabaisse  og ingen steder får man vel bedre entrecôte enn på en fransk bistro. Jeg må innrømme at jeg er ganske frankofil på mange områder; fransk mat, fransk vin, ikke minst champagne, og fransk design står høyt i kurs hos meg 🙂

Denne gangen har jeg laget enda en av de franske grytene; Coq au Vin, og dette er nok favoritten i sterk konkurranse med en skikkelig god Boeuf Bourguignon. Som det fremgår av navnet skal det helst brukes hane i denne retten, men jeg har faktisk aldri sett hane i noen norske butikker. Nå som høna er i fokus bør man vel bruke det i stedet, men jeg foretrekker absolutt kylling. Og jeg bruker hel kylling, ikke bare lår og absolutt ikke filét eller bryst. Mesteparten av smaken sitter i beina så derfor er det viktig å bruke hel kylling.

Jeg flamberer kyllingen i cognac, men det trenger du ikke gjøre. Det du imidlertid må ha er rødvin, den kan du ikke bytte ut med noe annet. Om du er redd for alkoholen så er det ikke noe problem, den forsvinner under kokingen.

 

Ingredienser:

  • 1 stor hel kylling, delt
  • 1 pakke bacon, delt i terninger eller 150 g lettsaltet flesk
  • 1 pose delikatesseløk (småløk), grovhakket
  • 4-5 gulrøtter i terninger
  • 5 aromasopp i terninger
  • 3 stangselleri i terninger
  • 1 liten persillerot i terninger
  • 5 hvitløkfedd, hakket
  • 5 dl rødvin
  • 2 1/2 ss hvetemel
  • 2 1/2 dl kyllingkraft
  • 1 ss tomatpuré
  • 1/2 dl cognac
  • 3-4 kvister bladpersille, hakket
  • 3 laurbærblader
  • salt og pepper
  • evt annet krydder som oregano , timian eller det du liker

 

Fremgangsmåte:

  • Del den hele kyllingen ved  å skjære av lår og vinger og resten i 4
  • Gni kyllingen med salt og pepper på alle sider
  • Brun den i en blanding av smør og olje
  • Skjær opp bacon og grønnsaker
  • Finn fram en stor gryte og fres baconet til det er gyllent
  • Tilsett grønnsakene og fres sammen med baconet et par minutter (pass på så det ikke blir brent)
  • Dryss over hvetemel og bland sammen
  • Nå skal kyllingen flamberes (hvis du vil) Viktig å slå av kjøkkenviften eller flytte pannen til et annet sted)
  • Hell cognac over kyllingen og tenn på
Flambering
  • Når flammene har sluknet tar du kyllingen og kraften over i gryten
  • Tilsett rødvin, kyllingkraft, bladpersille og laurbærblader
  • Vend det hele sammen
Fullsizeoutput 3669
  • Kok opp og la gryten trekke i ca 1-1 1/2 time
  • Smak til med salt og pepper

Smaker deilig med potetmos

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *