Fiskegrateng med reker og bacon

IMG_0098

Fiskegrateng er en rett jeg ikke lager så ofte, men som jeg er veldig glad i. Dette er en tradisjonell fiskegrateng, sånn som jeg husker fra barndommen. Du bestemmer selv hva slags hvit fisk du vil bruke, men jeg pleier å bruke torsk. Det smaker nok like godt med hvilken som helst annen type fisk tenker jeg.

Jeg pleier å servere revne gulrøtter ved siden av, det var det jeg fikk da jeg var liten. Forskjellen er at jeg blander gulrøttene med epler og har på en «dressing» av frisk sitronsaft blandet med sukker. Selvfølgelig kan du lage en helt annen salat som tilbehør, det er bare det at jeg synes det er litt morsomt at hele retten er som mitt barndomsminne.

Ingredienser:

  • 100 gram meierismør
  • 80 gram hvetemel
  • 7,5 dl helmelk
  • 1 løk
  • 1 purre
  • 175 gram pastaskruer
  • 6-700 gram filét av hvit fisk
  • 1 boks reker (eller helst ferske selvsagt)
  • Bacon i biter eller skiver, så mye du ønsker
  • Salt, pepper og muskatnøtt
  • evt litt fiskefond eller buljong

 

Fremgangsmåte:

  • Smelt smøret i en kjele
  • Skjær løken og purren i skiver og surr den i smøret til den er myk
  • Tilsett hvetemelet og rør smør, løk og mel sammen
  • Spe med melken litt etter litt så det ikke blir klumper
  • Sausen skal bli tykkere enn vanlig hvit saus
  • Smak til med salt, pepper, muskat og evt fond eller buljong
  • Kok pastaskruene etter anvisning på pakken og sil av vannet
  • Bland skruene inn i sausen
  • Skjær fisken i litt store biter
  • Kok opp vann tilsatt salt
  • Ta kjelen vekk fra platen og ha fisken oppi vannet
  • La dette stå ca 5 minutter uten å koke
  • Ha dette opp i kjelen med saus og pastaskruer
  • Tilsett rekene og bland forsiktig
  • Ha blandingen i en ildfast form
  • Strø over panko eller griljermel
  • Legg 2 ss smør på toppen
  • Stek baconet i pannen, men det skal ikke bli sprøtt (om du ikke ønsker det da)
  • La gratengen stå i ovnen ca 30 minutter eller til den er gylden på toppen
Fullsizeoutput 35c5
  • Ved servering drysser du bacon over

 

Gulrotsalat:

  • Grovriv 2 gulrøtter og 1 eple uten skall
  • Press 1/2 sitron og bland med 1 1/2 ss sukker
  • Bland sukker og sitronsaft og hell over gulrot/epleblandingen.

Serveres evt med smeltet smør og kokte gode poteter

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *