Min beste tunfiskcarpaccio

IMG 3373

Alle kjenner jo tunfisk på boks, men fersk tunfisk bruker vi ikke så ofte utenom i sushi her i landet. Problemet med tunfisk er at flere arter er utrydningstruet pga overfiske. Dette er et stort problem, og jeg håper virkelig ikke at det er denne tunfisken som selges her i landet. Jeg føler meg vel egentlig ganske sikker på st vår tunfisk er fisket på lovlig måte.

Tunfisk er en stor favoritt hos meg, jeg spiser den gjerne både som forrett, lunchrett og til middag. «Hemmeligheten” med tunfisk er at den ikke må steke for lenge, det er som med kjøtt. Dette gjelder både når den serveres som carpaccio og som middagsrett.

Jeg serverer tunfiskcarpaccio innimellom, både til gjester og når vi er alene. Det er en enkel rett, men det er fort gjort å ødelegge den – det har jeg klart flere ganger. Man må være veldig nøye med steketiden, om det er 10 sekunder for mye blir den ødelagt. Så pass på!

 

Ingredienser

  • 1 tykk skive tunfisk
  • Olivenolje
  • Nykvernet sort pepper
  • Knuste koriandrfrø
  • Friske urter, bruk det du liker
  • Lime
  • olivenonolje
  • Fersk koriander
  • Soyasaus eller ponzosaus
  • Frisk koriander

 

Fremgangsmåte:

 

  • Knus krydderet og krydre tunfisken på alle sider

IMG 3361

 

  • Sett platen på full styrke
  • Når pannen er glovarm legger du i tunfisken

IMG 3363

 

  • Svi den raskt på alle sider, bare noen sekunder
  • Hakk urtene

IMG 3362

 

  • Ta tunfisken ut av pannen og legg den opp i urtene

IMG 3365

 

  • Dekk tunfisken med urter på alle sider

IMG 3367

 

  • Pakk tunfisken stramt inn i plastfilm
  • Legg i fryseren i ca 3 timer (det blir lettere å skjære fine, tynne skiver når den er halvfrossen)
  • Ta fisken ut av fryseren og skjær i tynne skiver

 

IMG 3370

  • La de stå på benken til de er gjennomtinte
  • Legg salat på hver tallerken
  • Fordel tunfisken over
  • Bland lime og god olivenolje og hell over fisken
  • Dryss gjerne over ristede pinjekjerner, vårløk og frisk koriander
  • Servér ponzosausen ved siden av eller hell over fisken
  • Legg gjerne noen limebåter på tallerkenen

 

Ponzosaus:

  • 1 dl kecap manis
  • saft av 1/2 lime + skallet (kun det grønne)
  • 1 ts frisk, revet ingefær
  • 1/2 ts finhakket chili
  • 1 ss hakket koriander
  • 1/2 ts finhakket kinesisk hvitløk
  • 2 ss vanlig soyasaus
  • 1 ts sesamolje

Jeg synes det smaker godt med grissini eller tynne, ristede loffskiver ved siden av. Det skal knase litt 🙂

IMG 3375

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *