gryter gryter og ovnsretter kjøtt kjøtt, lam

januar 26, 2016 at 10:06 am

Shepherd’s Pie

IMG 3056

Shepherds Pie er en engelsk tradisjonsrett som ikke er noen pai i det hele tatt, men kjøttstuing med lokk av potetmos . Det skal egentlig brukes malt lammekjøtt i denne retten, men de fleste bruker nok vanlig karbonadedeig eller kjøttdeig siden det er enklere å få tak i. Til fest bruker man gjerne lammebog eller tilsvarende.

Kjøttstuingen kan tilsettes øl eller vin, eller begge deler, men serveres like gjerne uten. Løk og gulrøtter er imidlertid obligatorisk og så kan man egentlig tilsette det man har lyst til av andre grønnsaker og urter..

Her følger min utgave av Shepherd’s Pie som er en av mine favoritter når det gjelder ovnsretter <3

 

Ingredienser:

  • Ca 500 g kjøttdeig av lam eller okse
  • 2 løk i skiver
  • 4 hvitløkfedd, hakket
  • 2 gulrøtter i terninger
  • 2 stilker stangselleri i terninger
  • 8 champinjong i terninger
  • 1 boks kidneybønner, go green
  • 1 boks mais, go green
  • 1 liten pakke frosne grønne erter
  • 1 boks hakkede tomater
  • 5 dl oksefond/ buljong
  • 1 dl rødvin
  • litt balsamicoeddik
  • 1 ss brunt sukker
  • 1 liten neve friske urter (rosmarin, timian)
  • salt og pepper
  • olje til steking
  • 2 ss hvetemel utrørt i vann (jevning)

 

Fremgangsmåte:

  • Stek kjøttdeigen i pannen og ha over i gryten
  • Stek deretter løk og hvitløk og ha over i gryten
  • Stek champinjongen og ha over i gryten
  • Tilsett øvrige ingredienser
  • Lag en jevning av hvetemel og vann og ha over i gryten
  • La dette småkoke ca 30 minutter
  • Smak til med krydder

 

Potet og sellerilokk

Du kan selvsagt lage helt vanlig potetmos, men jeg har laget en mos hvor jeg blandet mandelpoteter med sellerirot og persillerot

  • ca 500 gram mandelpoteter
  • 1 persillerot, ca 100 gram
  • 1 sellerirot, ca 100 gram
  • Skrell og del dette i mindre biter og kok til det er mørt
  • Hell av vannet og damp tørt
  • Mos med en «potetmoser»
  • Smak til med salt og pepper og evt litt smør, ca 2 ss

 

Fremgangsmåte:

  • Ha kjøttstuingen i en dyp ildfast form
IMG 3052
  • Legg potetmosen som et lokk over kjøttstuingen
  • Hell over smeltet smør på toppen og prikk med en gaffel
IMG 3053
  • Strø evt over litt revet ost og dryss over tørket rosmarin
IMG 3054
  • Stek i stekeovnen ved 180 grader i 30-40 minutter til toppen har fin farge
IMG 3055
Servér retten med en grønn salat ved siden av
IMG 3057
IMG 3058

 

 

Print Friendly

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*


syv − 1 =

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *