asiatisk Etnisk gryter gryter og ovnsretter grønnsaker

januar 19, 2016 at 7:41 am

Persisk gryterett – Khoreshete bademjan ba morgh

IMG 3016

Denne oppskriften er hentet fra kokeboken «Smaksrike minner fra Persia» av Lilly Bandehyi. Innimellom synes jeg det er morsomt å lage retter fra andre land, spesielt de jeg aldri har smakt før, og dette er en slik rett. Jeg er inne i en «aubergineperiode» for tiden og lette etter retter hvor jeg kunne bruke denne grønnsaken. Det var slik jeg kom over denne retten. Jeg har ikke holdt meg helt til oppskriften, men tilsatt både squash og paprike + noe mer krydder.

Alle kjenner jo rettene moussaka og ratatouille, hvor aubergine utgjør en stor rolle, men jeg ønsket altså en mer ukjent rett – so here we go.

Forresten er ikke aubergine en grønnsak, men en frukt som er i slekt med både tomater og paprika.

 

Ingredienser:

  • 2 -3 auberginer, middels størrelse
  • Salt og pepper
  • Nøytral olje til steking
  • 3-4 kyllingfiléter (6-700 gram) i store biter
  • 1 løk i skiver
  • 1/2 squash i terninger
  • 1/4 søt paprika i terninger
  • 1 ts karri
  • 1 ts kanel
  • 1 ts gurkemeie
  • 1,5 dl vann
  • 1 boks hakkede tomater
  • Saften av 1/2 sitron
  • 1 kyllingbuljongterning
  • Frisk koriander

 

Fremgangsmåte:

  • Skrell auberginene og del dem i 4 på langs
  • Dryss med salt og pepper og la dem ligge til du ser at det pipler ut væske (ca 20-30 minutter)
  • Skyll av saltet og tørk med kjøkkenhåndkle
  • Stek i olje og litt smør ved ganske høy temperatur så de får en gyldenbrun farge. Dette må gjøres i flere omganger
IMG 3006
  • Legg skivene over på et fat etterhvert som de blir ferdige
  • Skjær kyllingfileten i litt store biter og stek sammen med karri, kanel og gurkemeie
  • Ta kyllingen over i en gryte etterhvert som de blir ferdige
  • Stek løk, squash og paprika i samme panne og ha over i gryten
  • Tilsett vann og tomater
  • Tilsett buljongterningen og øvrig krydder
  • La dette trekke 5-6 minutter
  • Legg de stekte auberginskivene i gryta, sett ned temperaturen og la det trekke i 30 minutter
  • Ikke rør i gryta, da vil auberginskivene gå i stykker
IMG 3007
  • Smak til med sitronsaft og evt mer krydder
  • Tilsett frisk koriander før servering
  • Server med ris og salat

 

Tips til risen:

IMG 3015

  • Jeg er ikke så glad i naturell ris, så jeg tilsetter gjerne litt spinat el.l. Da smaker det helt nydelig
  • Til 4 personer kan du tilsette 4 frosne spinatputer mot slutten av koketiden
  • Tilsett gjerne en buljongterning også

 

Salaten:

Her laget jeg en salat med mango, avocado, tomater vårløk og chili. Smakte deilig til denne retten synes jeg.

IMG 3011

 

 

 

 

Print Friendly

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*


fem − = 3

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *