julemat kjøtt kjøtt, svin tradisjonsmat

desember 1, 2015 at 9:53 am

Langstekt epleribbe

IMG 9835

Det er slutt på den tiden da man bare kunne tilberede ribbe på en måte og at den bare kunne spises om jul. Nå spiser folk ribbe året rundt og tilbereder den på mange ulike måter. Det er bare fantasien som setter grenser for hva man kan gjøre med dette kjøttstykket.

Selv har jeg også laget ribbe på en del forskjellige måter, men kan ikke måle meg med enkelte andre bloggere som  har opp mot 30 ulike ribbeoppskrifter på bloggene sine. Jeg har stekt den i øl, i cola, i sous vide osv, men denne gangen valgte jeg å lage ribben med epler og steke den i ca 8 timer.

Som tilbehør valgte jeg eple- og rødløkkompott, rødkål og en kraftig saus laget på ribbekraften.

Hittil er nok denne ribben favoritten, og vi skal sannsynligvis bruke den på julaften :-)

 

Ingredienser:

  • 1 tynnribbe, 2-3 kg
  • 1 rødløk i båter
  • 1 hvitløk, hele fedd
  • 0, 35 dl eplemost (kan bruke en billig en)
  • Frisk timian
  • 6 stjerneanis
  • 2 laurbærblad
  • salt og pepper
  • provencekrydder

Fremgangsmåte:

  • Sett ovnen på 100 grader varmluft
  • Tørk ribben og snitt striper i svoren hvis dette ikke er gjort på forhånd
  • Salte og pepre ribben på alle sider og gni det godt inn
  • Skjær rødløken i båter og legg i ovnspannen/ ildfast fat
  • Skrell hvitløken og legg i ovnspannen
  • Tilsett timian, laubærblad og provencekrydder
  • Tilsett eplemost
  • Legg ribba i pannen med svorsiden opp
IMG 2642
  • Dekk pannen med aluminiumsfolie og pass på at det dekker helt
  • La ribben bakes i ovnen i ca 4 timer
  • Ta formen ut av ovnen og hell mesteparten av kraften over i en kjele
IMG 9832
  • Sett temperaturen ned til 80 grader
  • Legg over aluminiumsfolie igjen og sett tilbake i ovnen
  • La den stå i ovnen i nye 4 timer (altså totalt 8 timer)
  • Ta formen ut av ovnen og legg ribben over på en rist og sett så høyt opp i ovnen som mulig
IMG 2646
  • Sett grilfunksjonen på 270 grader
  • Svoren vil nå begynne å poppe opp (følg godt med så den ikke blir brent)
  • Ta ut ribben når svoren er sprø
IMG 2649
  • La ribben hvile tildekket i 15-20 minutter før den skjæres opp
  • Bruk en skarp kniv når du skal skjære opp så ikke ribben faller fra hverandre

 

Saus:

  • Sil skyen 
  • La den koke inn til ca 1/3 (ca 15 minutter på høy varme)
  • Spe evt med mer eplemost
  • Smak til med salt og pepper
 

Eple- og rødløkkompott:

IMG 2648

  • 1 stor rødløk
  • 2-3 syrlige epler
  • 1 ss brunt sukker
  • 2 ss smør
  • 4 ss eplemost
  • salt og pepper
  • frisk tiian

 

Fremgangsmåte:

 

  • Ha smør i kjelen og varm opp på middels varme (må ikke bli brunt)
  • Skjær rødløken i skiver og ha over i kjelen
  • La rødløken surre til den blir myk og blank
  • Skrell eplene og fjern kjernehusene
  • Del eplene i terninger og ha over i kjelen
  • Tilsett de andre ingrediensene og la det hele surre ca 10 minutter til eplemosten er kokt inn
  • Smak til med salt og pepper

Enkel rødkål:

Julekål1

  • 750 g rødkål
  • 2 epler
  • 1 ts salt
  • 2,5 dl kjøttkraft eller vann + buljongterning
  • 2 ts eddik, 7 %
  • 2 ts sukker

Fremgangsmåte:

  • Finsnitt kålen og skjær eplene i båter
  • Legg epler og rødkål lagvis i kjelen
  • Tilsett kraft og eddik
  • Kok opp og la la det trekke ca 1 time
  • Rør innimellom så ikke kålen svir seg
  • Smak til med sukker
  • Rør evt inn litt ribbefett til slutt

 

 

Print Friendly

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*


3 × syv =

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *