grønnsaker oksekjøtt suppe tradisjonsmat

oktober 9, 2015 at 8:28 am

Kjøttsuppe med høstens grønnsaker

 

IMG_1947.JPG

Det er ikke mye som smaker bedre om høsten enn en deilig suppe med høstens grønnsaker. I denne suppen kan du tilsette nesten hva du vil av grønnsaker, det smaker nydelig uansett synes jeg.

Hvor mye jobb du vil legge i kraften bestemmer du jo selv, men jeg har kokt kraft på kraftben her. Du kan selvsagt bruke fond også,  eller buljongterninger.

Det er viktig at du siler kraften for å få den klarest mulig. Til dette bruker jeg spesielle siler, det holder ikke med en vanlig sil. Det er i tillegg nødvendig at du skummer suppen når du koker kjøttet.

Dette er en stor porsjon,  til 8-10 personer og er beregnet til å fryse ned.

 

Ingredienser:

  • 2 kg storfekjøtt, jeg bruker høyrygg
  • 500 gram medisterfarse
  • Ca 3 liter vann
  • 4 ts salt
  • evt kjøttbuljongterning eller fond i tilleggKraftben, helst margben
  • Krydderkvast med f.eks. salvie, timian, bladpersille og rosmarin
  • 5-6 gulrøtter i terninger
  • 8 poteter i terninger
  • ca 250 gram sellerirot i terninger
  • Ca 450 gram kålrot i terninger
  • 3 persillerøtter i terninger
  • 3 beter, gjerne gule, i terninger
  • 1 stor purre i skiver
  • salt og pepper
  • Bladpersille
  • Timian

 

Fremgangsmåte:

Trinn 1:

Collage

  • Fyll vann i kjelen og tilsett saltet
  • Kok opp
  • Tilsett kraftben og krydderkvast
  • La dette småkoke i ca 1 1/2 time
  • Fjern kraftben og krydderkvast
  • Skjær kjøttet i biter
  • Tilsett kjøttet og kok opp
  • La det koke i ca 1 time
  • Skum godt underveis
  • Ta opp kjøttet med en hullsleiv
  • Fyll medisterdeigen i en plastpose og skjær en bit av posen i det ene hjørnet
  • Press farsen ut av hullet og bruk en kniv for å kutte av farsen slik at det blir fine boller
  • Ha bollene direkte opp i den varme kjøttkraften og la det trekke noen minutter

Collage2

  • Ta dem opp med hullsleiv og sett til side
  • Sil nå kjøttkraften, best resultat får du ved å bruke en spesialsil (se bildet over)
  • Ha kraften tilbake i kjelen
  • Smak til med buljongterning eller fond

 

Trinn 2:

  • Skrell grønnsakene og del dem opp
  • Ha alle grønnsakene unntatt purren oppi den kokende kraften
  • La det koke til grønnsakene er møre, ca 20 minutter
  • Skjær purren i skiver og tilsett ca 10 minutter etter de andre grønnsakene
  • Tilsett kjøtt og kjøttboller mot slutten av koketiden
  • Tilsett urter, f.eks. bladpersille og timian
  • Smak til med salt og pepper
  • Servér suppen kokende varm med flatbrød, loff eller rundstykker ved siden av.
IMG 1947

 

 

Print Friendly

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*


8 − seks =

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *