Husmannskost – blomkål med bacon

IMG 1473

En gammel klassiker når blomkålen skal høstes er å servere den med hvit saus og bacon eller lettsaltet flesk. Dette er tradisjonsmat som kan sammenlignes med Flesk og duppe som faktisk er tradisjonsrett nr 1 her i Østfold.

Siden jeg er født og oppvokst i Østfold har jeg også vokst opp med disse tradisjonsrettene. Jeg liker å gå på topprestauranter å spise luksusmat, men jeg liker også å spise enkel bondekost.

For å gjøre retten litt mer fargerik har jeg bakt noen cherrytomater igjen, jeg elsker disse tomatene.

 

Ingredienser 4 personer:

  • 1 stort blomkålhode eller 2 små
  • Nye poteter, antall etter ønske
  • 2 ss smør
  • 1,5 ss hvetemel
  • Helmelk eller matfløte til sausen har passe konsistens
  • 1 ss sennep
  • 1 liten neve gressløk
  • 1 stykke på 3-400 gram lettsaltet  flesk
  • Salt og pepper
  • Saften av 1/2 sitron

Fremgangsmåte saus:

  • Smelt smøret
  • Tilsett hvetemelet og rør sammen
  • Spe med melk eller fløte, litt om gangen
  • Kok opp mellom hver gang du tilsetter væsken
  • Når sausen har passe konsistens tilsetter du sennep og gressløk. Sausen skal være litt tykk.
  • Smak til med salt og pepper
  • Tilsett evt en grønnsaksbuljongterning

 

Flesk

  • Del flesket i terninger
  • Ha litt olje i pannen og ha flesket oppi
  • Surr flesket i ca 15 minutter til dt er gjennomstekt og har fått litt farge, det skal ikke bli sprøtt

 

Servering:

  • Ha saus på tallerkenen
  • Legg på poteter og blomkål
  • Deyss fleskebiter over
  • Legg bakte tomater p siden
  • Dryss gjerne over litt persille
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *