Asparges – den beste grønnsaken?

IMG 9354

Selv om jeg liker både grønne og hvite asparges så er nok den hvite favoritten. Jeg synes det er mye mer smak i den, men det er sikkert de som ikke er enig.

Forskjellen på den hvite og grønne aspargesen er først og fremst måten de dyrkes på. Den hvite vokser i mørket, tildekket av jord mens den grønne vokser over bakken. Den hvite forblir hvit fordi fordi sollyset ikke slipper til, mens den grønne får fargen sin fra sola.

Den hvite har utviklet et skall som må skrelles av før tilberedning og den nederste delen må skjæres av. På den grønne knekker man bare av den nederste delen og den trenger ikke å skrelles.

Skal man drikke vin ved siden av hvit asparges er det Chablis som passer best. Klassisk tilbehør er hollandaisesaus, og den må være hjemmelaget synes jeg <3 . Oppskrift i slutten av innlegget. Men det er også de som liker best eggesmør ved siden av. God parmaskinke eller røkelaks er også godt tilbehør.

IMG 0504

 

Hollandaisesaus:

  • 250 gram smør
  • 3 eggeplommer
  • saft av 1/2 sitron
 

Fremgangsmåte:

  • Ha smøret i en kaserolle og smelt ved svak varme
  • Ha eggeplommene sammen med sitronsaft  i en bolle
  • Bruk håndmixer i ca 10 sekunder, da har du en fyldig blanding  (du kan selvsagt bruke et annet redskap også)
  • Kjør mixeren videre  og hell i smøret mens maskinen går
  • Sausen vil tykne
  • Ha den i en kjele og hold den varm til den skal brukes (må ikke koke)
  • Hell sausen over aspargesen
  • Denne sausen har konsistens som fløyel og smaker nydelig
  • Hvis sausen skiller seg får du den sammen igjen ved å vispe kraftig
 

Koking av hvit asparges:

  • Skjær av den nederste delen av aspargesen
  • Skrell deretter aspargesen fra toppen og nedover (bruk potetskreller)
  • Ha litt vann i aspargeskjelen, evt en vanlig kjele
  • Tilsett salt, sukker og sitronsaft
  • Kok opp og legg i aspargesen
  • Kok aspargesen 6-7 minutter avhenig av tykkelse
IMG 0496
IMG 0510

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *