bakst brød Eltefritt eltefritt

mai 13, 2015 at 7:42 am

Eltefri focaccia med spelt

IMG 0265

Jeg bruker eltemaskinen min stadig sjeldnere og har faktisk litt dårlig samvittighet for det. Men når jeg har fått smaken på eltefri bakst så er det så fristende å bruke det i stedet. Det er jo det enkleste som finnes og resultatet er kjempegodt.

Men rett skal være rett, eltefri bakst bør spises den dagen det er ferskt, dagen etter er det ikke like godt. Men sånn er det jo forsåvidt med alle andre brød også. Spiser du det ikke opp samme dag så frys det ned, da smaker det mye bedre.

Jeg har bakt mye forskjellig med denne metoden og har aldri mislykket, hittil har jeg bakt flere forskjellige typer brød, rundstykker og nå altså focaccia.

Noen lurer kanskje på hvorfor jeg bruker spelt i stedet for hvetemel. For det første har spelt fire ganger mer vitaminer og mineraler enn hvete, det har også lavere glykemisk indeks og mer fiber enn hvete. I tillegg inneholder det mer proteiner og er lettere fordøyelig enn hvete, det kan derfor ofte brukes av de som har intoleranse mot hvetemel.

Det er litt «vanskeligere» å bake med spelt enn med hvetemel, f.eks. at det hever dårligere. Det kan derfor lønne seg å tilsette litt kefirmelk eller appelsinjuice i deigen.

 

Ingredienser:

  • 500 g siktet speltmel eller hvetemel
  • ca 1,5 ts grovt havsalt
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 3,5 dl vann
  • 0,5 dl appelsinjuice
  • Olivenolje

 

Topping:

  • Oliven
  • Fersk rosmarin
  • Grovt havsalt
  • God olivenolje

 

Fremgangsmåte:

  • Bland sammen det tørre
  • Rør inn vann/ juice til du får en ganske fast deig
  • Ringle over litt olivenolje (pass på at du får olivenolje rundt hele deigen)
  • Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve 10-24 timer
  • Kle en liten ovnspanne med bakepapir
  • Hvelv deigen over i pannen og stryk den godt utover
  • Dytt det du måtte ønske ned i deilgen, f.eks. oliven og rosmarin slik jeg har gjort
  • Dryss havsalt over og ringle over litt mer olivenolje
IMG 0258
  • Stekes ved 225 grader på nederste rille i ca 30 minutter
  • Flytt deretter opp til midterste rille og stek videre i ca 15 minutter til focacciaen har fått pen farge
  • Avkjøl på rist
IMG 0259

 

Print Friendly

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*


ni − 4 =

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *