brød eltefritt loff

april 27, 2015 at 9:35 am

Eltefri speltloff

IMG 0255

Verdens enkleste måte å bake på, det er det ingen tvil om. Jeg har brukt denne metoden mange ganger og til mange forskjellige typer brød og rundstykker. Det eneste man må gjøre før man baker eltefritt er å planlegge at man skal gjøre det siden deigen må stå i 15-25 timer. Man må også ha en støpejernsgryte med en knott som tåler 250 grader, Le Creuset sine med stålknott oppfyller dette kravet.

Denne loffen smaker nydelig og har en knasende sprø skorpe, bare prøv.

 

Ingredienser:

  • 500 g speltmel
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts sukker
  • 3,5 dl romtemperert vann
  • 0,5 dl appelsinjuice

Fremgangsmåte:

    • Ha alle de tørre ingrediensene i bakebollen og bland godt
    • Tilsett vann og juice og rør deigen raskt sammen
    • Deigen skal være litt klissete
    • Ha lokk eller plast på bakebollen og la deigen heve i romtemperatur over natten (15-25 timer)
    • Når deigen er ferdig hevet legger du et bakepapir på kjøkkenbenken, men du kan også brette deigen i bollen
    • Strø godt med mel oppå bakepapiret
    • Hell deigen ut på det melstrødde bakepapiret
    • Deigen skal nå være ganske klissete og flyte delvis utover
    • Nå skal deigen brettes (Dette er svært godt beskrevet i videoen)

 

  • Bruk en slikkepott eller hendene og «brett» den delen av deigen som vender mot deg inn mot midten
  • Rotér deigen 90 grader og brett en del av deigen over igjen
  • Gjenta bretteprosessen 2-3 ganger og strø evt over litt mer mel dersom deigen klistrer seg fast til papiret
  • Deigen skal nå holde på formen
  • Hvelv bakebollen over deigen og la brødet etterheve i ca 2 timer
  • En halvtime før du skal steke brødet setter du ovnen på 250 grader og sett samtidig inn gryten med lokk (på rist på nederste rille)
  • Når brødet er ferdig etterhevet tar du vekk bollen, løfter bakepapiret og vipper det forsiktig over i den glovarme gryten (som du har tatt ut av ovnen)
  • Rist evt forsiktig på gryten for å få brødet «på plass»
  • Sett lokket på gryten og stek på nederste rille i 30 minutter
  • Ta nå av lokket og skru ned varmen til 225 grader og stek videre i 15-20 minutter til brødet har fått en fin og gylden farge.
IMG 0235
IMG_0236.jpg
Print Friendly

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*


ni − = 8

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current ye@r *